orczy logo

A Miénk a ház! az Orczy Kultúrkert Egyesület városvédő munkacsoportja

miénk a ház logó

TANULJ A VÁROSTÓL!

Elődeink szelleme máig itt van az utcákon, a házfalak között, és ha ezt felfedezzük, akkor biztosan másképp fogunk az utca kövére lépni.

Telefon: +36 70 313 1723 I E-mail: info@mienkahaz.hu

Iratkozzon fel Hírlevelünkre!
blog facebook

tanulj a várostól!

Történetünk 2010-ben kezdődött. Ekkor született meg első városi sétánk. Újlipótváros utcáit járva feltűnt, hogy az üvegajtók mögött micsoda elegancia bújik meg. Ha nekünk tetszik, bizonyára mást is érdekelni fog! – gondoltuk, és az elhatározást tettek követték.

Így állt össze az első sétánk még cím, és különösebb koncepció nélkül. Szimplán a felfedezés élményével. Az apadatlan érdeklődés aztán a történet továbbgondolására sarkallt. Megszületett a nevünk: Miénk a Ház!

Sétáinkon igyekszünk egy-egy városrészt a lehető legszínesebb módon bemutatni. Nem csak építészettörténeti, de társadalom-, kultúr- vagy éppen gazdaságtörténeti szempontból.

Havi rendszerességgel indítjuk városi tematikus sétáinkat, Budapest szellemét megidéző épületbejárásainkat.

Feladatunknak tűztük ki, hogy minden embert szeretnénk megismertetni azzal a szellemiséggel, ami élteti ezt a várost.

- Kik építették? - Kik lakták? - Mit csináltak? - Miért csinálták? - Ezer kérdés fogalmazódik meg bennünk az eltűnt generációkról.
Elődeink ugyanúgy terveztek, építettek, romboltak, szerettek, éltek és haltak évszázadokkal ezelőtt is, mint mi ma. Szellemük máig itt van az utcákon, a házfalak között, és ha ezt felfedezzük, akkor biztosan másképp fogunk az utca kövére lépni. Tanulhatunk őseink bölcsességeiből és hibáiból is, hogy saját (vagy a jövő) korunkat még élhetőbbé tegyük. Fő célunk megértetni a várost a mai lakóival.
Ebben szeretnénk segíteni mindenkinek, és a felfedezés izgalmas élményével gazdagítani mindennapi életünket.

Értsd, szeresd, érezd magadénak a város minden egyes szegletét! Tanulj a várostól!

Mára a városi séta műfaj iparággá fejlődött. Bízunk benne, hogy ez egyre bővülő kínálat mellett is meg tudjuk őrizni eredeti célkitűzéseinket, és minőségi élményben részesíthetjük vendégeinket.

Tanulj a városról! Rólunk